ROMANII NU DORESC SCHIMBAREA GUVERNULUI

Potrivit unui sondaj recent, 62% dintre români nu susțin schimbarea guvernului actual în favoarea instalării unui guvern PNL, considerând că nu este bine ca un singur partid să dețină toată puterea, relevă un sondaj de opinie realizat după alegerile prezidențiale de IRES.

Participanții la sondaj au fost întrebați dacă sunt de cord cu schimbarea actualului guvern, în condițiile în care unele voci din cadrul PNL cer demisia lui Victor Ponta din funcția de premier pentru a fi instalat un guvern PNL.

Potrivit sondajului IRES, 62% dintre români nu sunt de acord cu schimbarea actualului guvern, 32% sunt de acord cu schimbarea, 5% nu știu, iar 1% nu răspund.

Schimbarea guvernului este susținută în proporție de 20,7% de respondenți cu vârsta de peste 65 de ani și de 43,9% de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Moldova este regiunea în care această idee are cei mai puțini susținători — 24,6%, comparativ cu o medie de aproximativ 33% în celelalte regiuni ale țării.

Votanții lui Klaus Iohannis sunt de părere că ar trebui instalat un guvern PNL în proporție de 48,9%, comparativ cu votanții lui Victor Ponta, care susțin același lucru în proporție de 6,4%.

Pe de altă parte, IRES arată că sociologii au observat că, după alegeri, o parte dintre cei care au fost de partea ”pierzătorului” se mută la învingător, iar declarațiile retroactive privind prezența la vot demonstrează o exagerare.

După ce Iohannis a câștigat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă, adaugă IRES. Astfel, 10% dintre votanții lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%. În cadrul aceluiași mecanism de prezentare, românii declară că au fost la vot într-o proporție de 92%.

În 2004, la turul al II lea, la o prezență de 55%, supra-raportarea din declarații a fost de 77%, iar în 2009, de la o prezență de 57% în țară, prezența din declarații a ajuns la 85%.

IRES declară că fenomenul este european, cu o medie undeva în jur de sub 10%, dar în România procentul este cuprins între 20 și 30%.

left