Atentat terorist la Berlin

Un camion a intrat luni seara in multimea de oameni aflata in apropierea unui targ de Craciun din Berlin (pe Budapester Strasse), cel putin 9 persoane pierzandu-si viata si mai multe fiind ranite, a anuntat politia germana, potrivit Reuters. Politia afirma ca, din primele indicii, este vorba de un atac terorist. Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand un francez de origine tunisiana a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.

 

00:05 Camionul care a intrat luni seara, in multime la Targul de Craciun din Berlin apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk , scrie presa locala, citata de Daily Mirror si News.ro Patronul companiei a confirmat pentru AFP ca soferul de pe camionul in cauza a disparut.

23.54 Ministrul de interne al Landului Berlin spune ca este inca neclara cauza incidentului produs la targul de Craciun, ar putea fi accident sau atentat (Reuters)

ISS si-ar fi asumat atacul din Berlin, scrie New York Post , citand o grupare terorista afiliata din Irak.

 

23:30 Lazar Comanescu, ministrul de Externe: Nu avem date pana acum ca printre victime sa fie si cetateni romani. Ambasada Roamaniei de la Berlin e in permanenta alerta si in legatura cu autoritatile germane pentru a afla informatii. Vreau sa transmit condoleante familiilor victimelor. Sper sa fie vorba doar de un accident, dar, avand in vedere modul in care se circula in Berlin si cum s-au desfasurat lucrurile, mi-e teama de ce e mai rau.

22:41 Politia anunta ca l-a arestat pe soferul camionului (Reuters)

 

22.17 Politia din Berlin anunta ca sunt noua morti, mai multi raniti

 

"Putem confirma 9 morti & numerosi raniti. Multe forte ale politiei sunt in Breitscheidplatz pentru a investiga ce s-a intamplat", precizeaza politia pe Twitter .

Mai multi morti, cel putin 50 de raniti - este bilantul anuntat de politie pentru AFP

 

"Sunt cel putin 50 de raniti (...), unii grav. Sunt persoane decedate", a declarat purtatorul de cuvant al politiei.

 

21.57 Camionul a intrat pe un trotuar  din Breitscheidplatz, in dreptul bisericii memoriale Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche. Politia a confirmat faptul ca exista un mort si, se pare, " multi raniti", dupa cum relateaza Welt.de . 

 

 Din declaratiile unui purtator de cuvant al politiei pentru agentia de presa dpa din Berlin, "e vorba, probabil, de un atac terorist".

 

 Din informatiile detinute de Die Welt, "de mai multe zile exista indicii asupra unui posibil atac asupra unui targ de Craciun din Berlin".

 

Incidentul s-a petrecut in jurul orei 20.00. Camionul a venit de pe Kantstrasse si se pare ca a trecut peste mai multe casute amenajate pentru targul de Craciun. "Au fost alarmate forte de ordine speciale", mai relateaza publicatia citata.

 

21.50 Presa germana, care citeaza politia ajunsa la fata locului, relateaza ca, din primele indicii ale anchetei, ar fi vorba de un atac terorist asupra targului de Craciun din Berlin.

 

Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de origine tunisiana, a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.

 

left