UPDATE Atacuri teroriste la Bruxelles

UPDATE 12:05 - Cel puţin 21 de persoane au murit, iar alte zeci sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate, afirmă surse citate de presa belgiană

 

Bruxelles, sub atac terorist coordonat: explozii multiple la aeroportul Zaventem si la patru statii de metrou din centrul capitalei.

 Aeroportul Zaventem din Bruxelles a fost evacuat marti dimineata dupa doua explozii puternice ce au zguduit terminalul de plecari si au dus la cel putin un mort si la zeci de raniti. Mai multe publicatii spun ca bilantul este de cel putin 11 persoane ucise. Deflagratiile au avut loc inainte de controlul de securitate langa ghiseul companiei American Airlines.  Agentia Belga a transmis ca s-au auzit strigate in araba si focuri de arma inaintea exploziilor. 


10:56 Postul national de radio VRT afirma ca sunt 13 morti si 35 de raniti in urma exploziilor, scrie Reuters.

10.54 Bruxelles se blocheaza incetul cu incetul. Dupa aeroport si metrou, si muzeele s-au inchis. 

10.52: Au fost atacuri la patru statii de metrou, transmite un ziarist BBC pe twitter: Schumann, Maelbeek, Art Loi si inca una al carei nume nu il cunoastem momentan

10.48 Radioul public belgian VRT spune ca la aeroport a fost un atac sinucigas 

10.47: Inca o explozie in Bruxelles, la statia de metrou Schumann

10.42 Belgia a ridicat alerta terorista la nivelul maxim de 4 in toata tara - ministerul de interne din Belgia

 10.39: Universitatea din Bruxelles este evacuata

10.31 Autoritatea pentru transport anunta ca se inchid toate statiile de metrou - Reuters

10.28 Potrivit unor surse medicale citate de televiziunea belgiana RTBF exploziile au dus la moartea a 10 persoane si la ranirea a 30

10.22  O noua explozie in Bruxelles, de data aceasta la statia de metrou Maelbeek, aflata aproape de institutiile Uniunii Europene.

10.21 Cursa Tarom spre Bruxelles a fost redirectionata spre Amsterdam

 

La Stampa scrie ca atacul s-a soldat cu 11 morti si 25 de raniti, cifrele fiind vehiculate si de un radio belgian si de Anna Ahronheim, jurnalist I24 News ce a postat si imagini de la fata locului pe contul sau de Twitter.

Traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat si nicio aeronava nu este lasata sa aterizeze. Cursele spre Bruxelles aflate in zbor au fost redirectionate spre alte aeroporturi.

Alex Rossi, jurnalist Sky News, aflat la fata locului, a spus ca a auzit doua “explozii foarte, foarte zgomotoase”. “Am putut simti cladirea miscandu-se. Era praf si fum… am mers spre locul de unde s-a auzit explozia si acolo erau oameni iesind si parand foarte confuzi si socati”.

Potrivit Luanei Rednic, fiica antrenorului Mircea Rednic, care era in aeroport,deflagratia a avut loc la salonul de plecari, inainte de controlul de securitate. Ea a spus intr-o interventie telefonica la Digi 24 ca a auzit si focuri de arma.

"Ambele bombe au fost la plecari si inainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mana, m-a bagat in biroul lui si ne-am pus sub masa cu toti si am asteptat sa mai vedem ce se intampla. Cazuse tavanul, era praf, fum, nu mai stiu ce a fost. Am luat-o la fuga, m-a prins domnul si dupa vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pista. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. In afara ca am vazut raniti pe jos, eram disperata sa ies mai repede", a declarat Luana Rednic.

left