Primarul Brasovului retinut de procurorii DNA

George Scripcaru, primarul Braşovului, a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

George Scripcaru, primarul Braşovului, a fost ridicat de la domiciliul său, unde luni au avut loc de asemenea percheziții, în cursul dimineții, și dus la sediul Primăriei. După încheierea percheziţiilor la sediul instituţiei, Scripcaru a fost luat de mascaţi şi dus la audieri la sediul DNA Braşov, iar ulterior s-a anunţat că procurorii au decis să-l reţină pentru 24 de ore, pentru ca marţi să fie propus la arestare preventivă.

 

George Scripcaru a fost reţinut sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) şi luare de mită.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori reiese că în perioada 2010-2012, suspectul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte persoane, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu o societate comercială, urmărind obținerea pentru această firmă și persoanele care o administrau de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri din patrimoniul societăților deținute de Municipiul Brașov).

De asemenea, ca urmare a înțelegerii prealabile cu administratorul unei alte societăți comerciale, a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrări (deși societatea nu avea experiență în domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrări neefectuate.

O parte din banii obținuți în mod injust au fost utilizați, din dispoziția sa, pentru achiziționarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, suspectul Scripcaru George a dat dispoziții să se post-constituie înscrisuri și ulterior a solicitat Consiliului de Administrație al SC Tetkron SRL "să găsească vinovați" pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajați, deși cunoștea situația reală a acestor operațiuni financiare. Ulterior, funcționarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane.

sursa: www.romaniatv.net

 left