Raportul MCV despre Romania

Raportul MCV care va fi publicat miercuri subliniaza progresele inregistrate de Romania, critica Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, considera numirea noului sef al DIICOT un test, relateaza Mediafax.

 Raportul MCV subliniaza faptul ca progresele remarcate in precedentul raport, din ianuarie 2014, au fost continuate si ca ele trebuie consolidate, iar activitatea institutiilor judiciare a crescut increderea populatiei in sistemul judiciar, au precizat pentru Mediafax surse politice.
Raportul consemneaza activitatea Curtii Constitutionale, subliniind, in schimb, faptul ca unele decizii ale CC nu au fost respectate de catre Parlament. In ceea ce priveste amenintarile la adresa independentei justitiei, conform surselor citate, documentul releva ca atacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecatorilor si procurorilor au ramas o problema, dar numarul lor a scazut fata de anii precedenti.
Potrivit surselor citate, raportul mentioneaza faptul ca urmeaza sa fie numit un nou sef la DIICOT, subliniind importanta unei proceduri de selectie transparente. Aceleaai surse au mai precizat ca raportul MCV cuprinde referiri si la Avocatul Poporului si la neimplicarea acestuia in contestarea unor ordonante de urgenta la Curtea Constitutionala. Totodata, evidentiaza numarul in crestere al cazurilor de coruptie in randul judecatorilor si procurorilor anchetate de DNA.
Pe langa activitatea DNA, raportul saluta si activitatea ANI, a ICCJ si a CSM. Ca si precedentele rapoarte, documentul care va fi publicat miercuri noteaza faptul ca Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existand cazuri cand parlamentari declarati incompatibili nu au fost suspendati.
De asemenea, Parlamentul este criticat pentru faptul ca a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare.  Coruptia ramane o problema majora in Romania, dar documentul CE remarca numarul in crestere al anchetelor si al condamnarilor in cazuri de coruptie la nivel inalt.
In schimb, CE are observatii cu privire la rata mica de confiscare a averilor si de recuperare a daunelor in urma unor decizii finale ale instantelor.
Pe de alta parte, documentul consemneaza coruptia din educatie, in special pe cea legata de examenele de bacalaureat, dar si pe cea din sistemul medical.  Documentul face referire si la problemele legate de licitatiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene.

left