Francul elvetian - evolutie exploziva!

 Într-o singură zi francul a sărit cu 30% faţă de euro. La Bucureşti francul era ieri 3,74 lei, iar astăzi a ajuns la 4,32 lei

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, relatează Bloomberg.

Francul elveţian se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Francul elveţian, monedă în care a fost contractată o mare parte din creditele imobiliare din Europa de Est, inclusiv România, a explodat cu 30% după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar şi a permis valutei să fluctueze liber faţă de euro.

Banca centrală a renunţat joi la limitare pentru că aceasta „nu se mai justifică” având în vedere că deprecierea euro faţă de dolar a dus la slăbirea francului, scrie MarketWatch. După retragerea limitei cursului valutar, francul a trecut rapid de paritate faţă de euro şi s-a apreciat la 1,05 euro pe unitate. Tot joi, banca centrală a redus una dintre dobânzile de referinţă pentru depozite de la -0,25% la -0,75%, ceea ce obligă băncile comerciale să plătească mai mult pentru banii pe care şi-i „parchează” pentru siguranţă în depozitele instituţiei. 

“Acţiunea de azi a Băncii Naţionale Elveţiene este un tsunami; pentru exportatori, pentru turism şi pentru toată ţara”, a declarat Nick Hayek, CEO-ul grupului Swatch, adăugând „nu am cuvinte”.

Acţiunile Holcim, cel mai mare producător de ciment din lume,  au scăzut cu cel puţin 21%, în timp ce acţiunile producătorilor de ceasuri Cie. Financiere Richemont şi Swatch au căzut cu peste 9%.

Un franc elveţian puternic este o problemă foarte gravă pentru exportatorii precum Swatch şi IMM-urile cu fabrici în Elveţia, unde lucrătorii câştigă unele dintre cele mai mari salarii din Europa. Ceasurile acoperă peste 10% din exporturile ţării, iar liderii sunt mărci precum Rolex, Omega şi Cartier.

Sursa: www.zf.ro

left