Klaus Iohannis doreste prezenta Procurorului General in CSAT

In cursul zilei de astazi a avut loc sedinta  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care acesta si-a ales noua conducere si a prezentat raportul de activitate pe 2014, intreaga sedinta desfasurandu-se sub conducerea presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intampinat la intrarea in sediul CSM de presedintele si vicepresedintele Consiliului, Adrian Bordea, respectiv Gheorghe Muscalu. La sedinta au fost prezenti membrii Consiliului, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Procurorul General al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar CSM-ul, Inalta Curte de Casatie si Justitiei si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa. ”Intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si Procurorul General”, a spus Iohannis, precizand ca acest lucru ar putea sa fie facut in perspectiva consolidarii sistemului judiciar. In plus, Iohannis a precizat ca CSM, Inalta Curte de Justitiei si Casatie si Parchetul General ar trebui sa aiba drept de initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutii de aplicare a legii si guvernare a Constitutiei.

De asemenea, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a mai declarat ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), iar Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita. Iohannis a spus ca declara cu responsabilitate, in fata membrilor CSM, faptul ca ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite”. ”Cred ca unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)”, a anuntat Iohannis, precizand ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, ”toate institutiile din justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva, trebuie sa isi dea concursul pentru ca atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa poata bifa aceasta reusita”.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis pe scurt:

- Este de datoria mea sa arat ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu liderul de la un moment dat, institutiile nu apartin conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje. Institutiile trebuie aparate si consolidate in anasamblu.

- Cred ca CSM, Inalta Curte si Parchetul General ar trebui sa poata avea initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutiile de aplicare a legii.

- Consider important ca justitia este una dintre cele 3 puteri ale statului, nu o supra-putere.

- Cred ca este de dorit ca CSM sa ia atitudine ori de cate ori apar scurgeri in presa din dosarele penale aflate in curs de investigare. Nu e vorba de a apara inculpatii de ochii opiniei publice.

- Unii politicieni nu s-au ferit sa atace independenta justitiei. Luand in considerare aceste antecedente trebuie sa dovediti in continuare ca stiti sa aparati onoarea colegilor, CSM trebuie sa aiba reactii rapide.

- Actul de justitie trebuie indeplinit intr-un timp rezonabil.

- Fiecare din puterile statului trebuie sa se limiteze la cadrul normativ.

- Romania se afla sub mecanismul MCV. De-a lungul timpului nu a fost o sperietoare, ci un mecanism util. Au fost 8 ani in care sistemul judiciar a inregistrat progrese majore. In ultimii ani insa, rapoartele MCV au inregistrat progrese importante si de aceea cred ca este timpul pentru o schimbare. Astazi, aici in fata dumneavoastra declar ca a venit momentul la 8 ani de la instituirea MCV-ului ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitate. Cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

- Vreau sa va incurajez, judecatori si procurori, sa va continuati munca de schimbare la fata a Romaniei. Nu va lasati intimidati. Nu va lasati prada influentarilor politice sau amenintarilor. Veti avea in mine un partener loial.

left