Proiecte noi pentru Ploiesti

Saptamana trecuta s-au prezentat o serie de proiecte pentru care Primăria Ploieşti vrea să atragă fonduri europene în urmatorii ani.


Conducerea Primăriei Ploieşti a organizat, săptămâna trecută, o şedinţă la care a convocat consilierii locali, directorii din aparatul de specialitate şi reprezentanţii firmei de proiectare contractate pentru pregătirea viitoarelor proiecte europene, urmand să solicite finanţări nerambursabile de la UE în următoarea perioadă.

 Pe lista proiectelor prezentate apar două noi grădiniţe, una va fi realizată în zona de sud a Ploieştiului, pe Bulevardul Petrolului, iar cea de-a doua in apropierea pietei 9 Mai, acolo unde s-au construit blocurile ANL. Valoarea totală a celor două grădiniţe e estimată la 1,1 milioane de lei.

Mai sunt incluse construirea unui campus şcolar la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” şi construirea unei săli de concerte, a unei săli de sport şi a unor ateliere la Liceul de Artă „Carmen Sylva”, ambele având un cost estimat de câte 3 milioane de lei.

Infrastructura noua 

Printre priorităţile primariei, realizarea unei noi artere care ar urma să pornească din strada  Libertăţii, UZUC-ului, Rafinăriei Astra şi CFR-ului, înainte de a se lega de strada Depoului, în zona de la capătul traseului 7. Acest proiect, care presupune expropierea catorva terenuri şi lărgirea la patru benzi a străzii Depoului. Se doreste crearea  unei străzi la Gara de Sud care s-o lege de Gara de Vest și se discută inclusiv despre introducerea şinelor de tramvai. Proiectul are o valoare estimată de 3-4 milioane de euro. 

Locuri de parcare

Stim deja ca locurile de parcare in oras lipsesc cu desavarsire. Unul dintre proiecte doreste sa realizeze o parcare subterana la gara de Sud. Parcarea va avea până la 215 locuri în subteran, cu acces rutier din dreptul magazinului BIG şi ieşire pe partea opusă, unde este staţia Coreco, lifturi pentru persoane, care să asigure accesul rapid al călătorilor înspre gară. Proiectul propune o sistematizare a acestei zone, cu lărgirea sensului giratoriu din capătul Bulevardului Independenţei, crearea mai multor peroane pentru vehiculele de transport în comun, înlăturarea magazinelor din faţa Gării. Valoarea estimativa a acestui proiect ar fi de 5 milioane de euro.

Iesirile din oraş

Se doreste modernizarea străzii Ştrandului, începând din zona Oborului şi până la Bucov. Autorităţile propun lărgirea şoselei şi amenajarea intersecţiei cu Centura de Est a Ploieştiului. Se doreste crearea unei pasarele rutiere la această intersecţie, peste drumul naţional, pentru fluidizarea traficului pe ruta Ploieşti-Buzău, în condiţiile în care variantă iniţială favoriza mai degrabă un sens giratoriu. 

O altă prioritate vizează sistematizarea ieşirii din Ploieşti spre Târgovişte, prin zona Podul Înalt. Autorităţile propun extinderea la patru benzi a şoselei, dar şi a podului rutier, fiind luată în calcul şi pasarela feroviară, cea care în prezent nu are o lăţime care să permită această extindere. De asemenea, s-a propus crearea unei noi bretele de acces în DN 1, prin spatele  supermarket-ului Auchan , dar şi amenajarea unui giratoriu la intersecţia dintre DN 72 şi breteaua de legătură spre DN 1, la ieşirea din municipiu spre Parcul Industrial Ploieşti. Lansarea acestui proiect este condiţionată de finalizarea lucrărilor la un actual obiectiv de investiţii cofinanţat de UE, podul peste calea ferată de lângă Gara de Vest, în condiţiile în care, după închiderea acelei ieşiri din oraş, aproape tot traficul rutier a fost redirecţionat spre zona Podul Înalt.

Tot la Podul Înalt este propus şi un terminal auto, în zona actualului depou pentru troleibuze, care să servească si ca parcare pentru autoturisme şi staţie de maxi-taxi, dar şi ca zonă de oprire pentru TIR-urile care vin la fabricile Coca-Cola şi Bergenbier.

Un alt terminal ar putea fi construit lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, la capătul traseelor 101 şi 102, pe o suprafaţă de peste un hectar, asigurând locuri de parcare pentru aparţinătorii sau pacienţii care vin la unitatea medicală, dar şi peroane de îmbarcare/debarcare pentru microbuzele care circulă pe traseele din Ploieşti spre nordul judeţului.

 

left