Blaga si "Pinalti" la DNA Ploiesti

Procurorii DNA Ploieşti au anunţat, miercuri, începerea cercetărilor faţă de Vasile Blaga, copreşedinte PNL, şi Ghoeghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ.


Anchetatorii susţin că cei doi, în perioada 2009-2012 cel puţin, au avut o înţelegere prin care ar fi impus la conducerea unor structuri publice, inclusiv la societăţi comerciale de stat, oameni de incredere, ce aveau ca scop să încheie contracte din bani publici cu anumite societăţi, ulterior returnand o parte din banii obţinuţi. Practic, o parte din banii primiţi de respectivele firme, între 10 şi 25% din valoarea totală a contractelor, se întorceau către Ştefan şi Blaga, ajungând inclusiv la PDL, partidul din care cei doi făceau parte la acea vreme.

 În acest dosar instrumentat de procurorii DNA Ploieşti apare şi numele lui Horaţiu Bruno Berdilă, om de afaceri cercetat pentru cumpărare de influenţă. Anchetatorii susţin că firma pe care acesta o conducea ar fi primit în mod fraudulos contracte de la stat, pentru care "cotiza" la conducerea PDL. În materialul de urmărire penală se vorbeşte despre plăţi de 25 de milioane de lei, făcute către "Pinalti" şi, mai departe, către Blaga şi către fondurile de campanie ale PDL. Horaţiu Berdilă a condus firma de IT Romsys, despre care presa centrală a scris în trecut că a obţinut foarte multe contracte cu statul, pentru protejarea sistemelor informatice ale mai multor instituţii publice în faţa unor eventuale atacuri cibernetice.

 Romsys a reușit să obțină contracte de milioane de euro pentru furnizare de servicii IT, dar mai ales protecție informatică pentru Ministerul Educației, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății, al Agriculturii și al Justiției, se arată într-o anchetă publicată de Libertatea. Anul trecut a venit rândul Ministerului de Interne să intre în această horă, după ce s-a dorit achiziționarea unor softuri antivirus, pentru care a plătit către Romsys 42 de milioane de lei pentru un contract de 42 de luni. Inclusiv Metrorex este asigurat informatic de această firmă, printr-un contract de 713.000 de lei, mai notează sursa citată.

left