Cod galben de ninsori la inceput de primavara

Ciclonul mediteranean a adus in Romania un cod galben de vant puternic si zapezi si temperaturi cu pana la 8 grade mai mici fata de media acestei perioade.

Incepand de joi, in majoritatea judetelor tarii vremea va trece de la o extrema la alta. Va ninge in zonele montane si in regiunile din sud-vest, iar de vineri de la ora 16 ninsorile vor cuprinde aproape toata tara.

De vineri, in 34 de judete, dar si in Bucuresti asteptam ninsori si rafale de vant puternic care pot provoca viscol.

Nu este exclus ca in zonele cu vant de peste 70km/h sa fie emise coduri de portocalii pe perioade limitate.

Astazi dupa-amiaza drumul national 67C Novaci - Ranca a fost inchis temporar pe tronsonul cuprins intre kilometrul 16 si 34+800 de metri din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse, informeaza Centrul Infotrafic. Centrul Infotrafic din Politia Romana informeaza ca, incepand cu ora 16.00, in judetul Gorj, din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse a fost inchis temporar DN67C Novaci - Ranca, pe tronsonul cuprins intre kilometrii 16 si 34+800 de metri. Pentru deszapezirea acestui tronson, se actioneaza cu opt utilaje de deszapezire si de imprastiere a materialului antiderapant.

Presedintele ANM a spus ca, la nivel european, au fost emise coduri rosii in tari precum Italia, Serbia, Croatia, Muntenegru, unde se asteapta cantitati mari de precipitatii, asociate cu vant.El a precizat, in cadrul videoconferintei, ca vremea rea va persista in Romania pana sambata dupa-amiaza.

"In Romania, deocamdata este emis cod galben, care inseamna viscol la munte. Vineri dupa-amiaza sau vineri noapte este posibil sa ninga inclusiv in Bucuresti, in timp ce vantul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la ora. Ne asteptam ca acolo unde viteza vantului va ajunge la 70 de kilometri pe ora si va ninge sa emitem niste coduri portocalii, pe perioade limitate, urmand ca la expirarea atentionarii cod galben la nivel national sa nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de joi (5 martie 2015), ora 13.00, pana vineri (6 martie 2015), ora 16.00, vor fi precipitatii importante cantitativ, intensificari ale vantului si ninsori in 24 de judete - Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Prahova, Timis, Arges, Brasov, Caras-Severin, Dolj, Harghita, Mures, Sibiu, Valcea, Bacau, Buzau, Covasna, Gorj, Mehedinti, Neamt, Suceava si Vrancea. Avertizarea cod galben se va extinde, de vineri, ora 16.00, pana sambata (7 martie 2015), la aceeasi ora, in aproape toata, cu exceptia judetelor Botosani, Iasi, Timis, Arad, Bihor, Mures, Salaj si Satu Mare. 

"In intervalul mentionat, vor cadea precipitatii in cea mai mare parte a tarii. In zona montana si in regiunile sud-vestice vor fi precipitatii mai ales sub forma de ninsoare si, indeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zapada. Cantitatile de precipitatii vor depasi local 15 - 20 l/mp si izolat 30 - 35 l/mp. in Dobrogea, sudul Munteniei si al Moldovei vor predomina ploile, iar in restul teritoriului precipitatiile vor fi mixte. Vantul se va intensifica in majoritatea regiunilor, iar la munte va depasi la rafala 60 km/h, viscolind ninsoarea", se arata in atentionarea ANM.

 

 

left