Informatii suplimentare cand calatorim

Mult zgomot pentru registrul cu numele pasagerilor

Nume, adresă, număr de telefon, detaliile cardului de credit, itinerarul călătoriei, informații despre bagaj și modalitatea de plată... toate aceste date vor fi colectate, conform propunerii legislative privind registrul cu numele pasagerilor. Măsura, respinsă inițial în 2013 datorită îngrijorărilor legate de protecția datelor, este din nou pe ordinea de zi a Parlamentului European.

Registrul vizează pasagerii zborurilor internaționale și dorește să ajute serviciile de securitate în combaterea terorismului prin ameliorarea identificării persoanelor suspecte.

Deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile au respins propunerea în 2013 datorită îngrijorărilor legate de protecția datelor. Însă atacurile teroriste recente și teama de întoarcerea acasă a europenilor care au luptat pentru ISIS au relansat propunerea.

Ce urmează?

O propunere revizuită de raport va fi prezentată în comisia pentru libertăți civile la sfârșitul lunii februarie de către Regatul Unit.

Pentru ca propunerea să respecte drepturile fundamentale, Parlamentul European încurajează statele membre să progreseze și în pachetul pentru protecția datelor, pentru ca negocierile asupra celor două propuneri să aibă loc în paralel.

 

left