Plafonarea platilor in numerar ar putea fi aplicata incepand din vara

Proiectul de lege cu privire la plafonarea plăţilor în numerar va fi, cel mai probabil, aprobat în Parlament în sesiunea din primăvară-vară, a spus Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la o conferinţă pe teme de fiscalitate organizată ieri de compania de consultanţă şi audit PwC România.

„Proiectul este în Camera Deputaţilor şi ne aşteptăm să fie aprobat în Parlament până la finalul sesiunii din primăvara acestui an“, a declarat acesta.

Proiectul de lege, aprobat în primăvara lui 2014 de Guvern, presupune limitarea plăţilor în numerar pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică la un plafon zilnic maxim de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. Proiectul mai prevede o limită pentru încasările şi plăţile zilnice  în  numerar de 5.000 lei/persoană  pentru operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări, dar şi limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană. Şi încasările şi plăţile în numerar efectuate între persoane fizice au prevăzută o limită, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Manolescu a mai precizat că plata impozitelor şi taxelor va putea fi făcută în continuare în numerar, până la implementarea plăţilor cu cardul pentru obligaţiile fiscale. Această excepţie temporară este necesară pentru a nu se ajunge, involuntar, la încurajarea evaziunii fiscale.

„În proiect se menţine o excepţie de la aplicarea acestor plafoane pentru plăţile de taxe şi impozite până la momentul în care proiectul pentru plata cu cardul în unităţile Trezoreriei şi administraţiei publice în general va fi implementat. Plata în numerar a acestora a fost lăsată pentru a nu deveni o barieră pentru contribuabili în a-şi plăti taxele“.

Promovarea plăţilor electronice ca măsură de prevenire a evaziunii fiscale este susţinută şi de reprezentanţii PwC care au identificat o corelaţie între numărul mediu de tranzacţii electronice per capita în diferite ţări şi ponderea economiei „gri“ în PIB.

„Nu este o coincidenţă că Suedia, Norvegia şi altele, cu un sistem de plăţi online foarte bine pus la punct, stau foarte bine la colectare“, a spus Dan Anghel, partener pe consultanţă fiscală la PwC.

Proiectul de lege pentru limitarea plăţilor în numerar este o extindere a legislaţiei actuale, cu scopul de a include toate categoriile de plăţi, inclusiv cele dintre persoane fizice, potrivit lui Dan Manolescu.

Sursa: www.zf.ro

left