Alertă de uragan in Mexic

Mexicul se afla în alertă vineri, înainte de sosirea uraganului Patricia, cel mai puternic înregistrat vreodată pe continentul american, clasat în categoria 5, cu riscuri de inundații și alunecări de teren, transmite Agerpres.


 

Autoritățile au dispus evacuarea locuitorilor, închiderea porturilor și școlilor și au cerut turiștilor să-și anuleze călătoria în zonă, în condițiile în care uraganul urmează să atingă coasta mexicană a Pacificului vineri seara târziu (ora locală - sâmbătă dimineață, ora României), în statul Jalisco, din vestul țării.

„Este un uragan devastator, cel mai mare înregistrat vreodată, de aceea trebuie să luăm măsuri de precauție extreme", a declarat ministrul mexican de interne, Angel Osorio Chong.

Meteorologii estimează că uraganul va atinge coasta mexicană într-un punct situat între importantul port Manzanillo și orașul turistic Puerto Vallarta, care ar putea fi lovite cu toată forța. Toate magazinele au fost închise în Puerto Vallarta, iar proprietarii au sigilat ferestrele.

Potrivit Centrului de supraveghere a uraganelor din Miami, este vorba de cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic și nord-estul Pacificului.

La ora 18.00, ora României, uraganul se afla la 200 de kilometri sud-vest de Manzanillo și se deplasa spre nord-vest cu viteza de 17 kilometri pe oră, cu vânt suflând cu o viteză de 325 de kilometri pe oră și rafale de până la 400 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor. Furtuna ar putea aduce precipitații ce ar putea atinge 510 litri pe metrul pătrat.

left