Barbat inarmat in sediul televiziunii publice Olandeze

Un bărbat cu o armă de foc a pătruns, joi seară, în sediul Televiziunii publice olandeze (NOS), cerând să intre în emisie, fiind imobilizat în scurt timp de agenţi de securitate şi arestat ulterior, relatează presa olandeză. Tânărul spunea că reprezintă "un colectiv de hackeri" şi avea, de fapt, un pistol de jucărie, relatează AFP.

Un tânăr care avea asupra sa un pistol de jucărie a provocat joi seara întreruperea programelor televiziunii publice olandeze în deschiderea jurnalului de la ora opt, cerând să apară pe post din motive încă neelucidate, dar a fost imobilizat de către poliţişti, relatează AFP.

Purtând un costum negru, cămaşă albă, cravată închisă la culoare şi ochelari, tânărul avea în mână ceea ce părea să fie un pistol cu amortizor, potrivit unei înregistrări video de aproximativ cinci minute postată online pe site-ul televiziunii publice olandeze NOS.

El a spus că reprezintă un "colectiv de hackeri".

Potrivit NOS, tânărul a ameninţat cu arma un paznic şi a cerut să fie adus în platoul jurnalului de la ora locală 20.00 (21.00, ora României). Până la urmă el a fost condus pe alt platou, unde a fost înregistrată scena.

Deoarece clădirea televiziunii a fost evacuată, jurnalul, care era pe punctul să înceapă, nu a mai început, iar autorul luării de ostatici nu a pătruns cu forţa pe platou. "Un moment, vă rugăm", a fost mesajul difuzat pe ecran.

"Suspectul avea o armă falsă, imposibil de deosebit de o armă adevărată", a anunţat poliţia olandeză pe contul oficial de Twitter, subliniind că suspectul, tânărul în vârstă de 19 ani, nu are antecedente.

O anchetă a fost deschisă, iar domiciliul suspectului, la Pijnacker (vest), era percheziţionat încă de joi seara, potrivit aceleiaşi surse. Potrivit presei locale, tânărul este student la chimie la Politehnica din Delft (vest).

Afirmaţii ale pesei, potrivit cărora tânărul, al cărui nume este Tarik, şi-a pierdut recent părinţii, păreau să fie false. Potrivit NOS, părinţii lui Tarik au divorţat. Tatăl său este de origine egipteană, iar mama, la care locuieşte, este olandeză.

Intervievat de televiziunea olandeză la Pijnacker, un tânăr care a spus că joacă fotbal împreună cu Tarik a dat asigurări că acesta este un "băiat foarte normal".

Un coleg de la politehnică a declarat că Tarik nu a mai venit la cursuri de trei săptămâni. El a spus că tânărul era interesat de politică, mai ales de teoriile complotului, dar că nu era absolut deloc extremist. "De exemplu, sunt sută la sută sigur că nu a făcut acest lucru dintr-o convingere islamistă, bunăoară", a subliniat el.

left