Croatia, prima tara balcanica cu presedinte femeie

Intr-o cursa electorala neasteptat de stransa, Kolinda Grabar-Kitarovic a castigat alegerile prezidentiale din Croatia, care au avut loc duminica, urmand sa devina astfel primul presedinte de sex feminin al tarii.

 

"Haideti impreuna", a declarat Grabar-Kitarovic, reprezentanta a Uniunii Croate Democratice, aflata in opozitie, intr-un discurs. "Ne asteapta o sarcina dificila. Sa fim uniti. Sa ne unim patritismul, dragostea si credinta in patria noastra croata".

Dupa numararea a peste 99% din voturi, Kolinda Grabar-Kitarovic in varsta de 46 de ani a castigat cu 50,4 % din totalul voturilor, spre deosebire de actualul presedinte Ivo Josipovic, care a luat 49,6 % pentru formatiunea de centru-stanga pe care a reprezentat-o. Alegerile au avut loc intr-un climat de adanc pesimism in privinta economiei Croatiei. In calitate de cel mai nou membru al Uniunii Europene, Croatia are cea mai slaba economie din blocul european, cu o rata a somajului de aproape 20%, 41,5 % din tineri neavand un loc de munca.

left