Petrolier bombardat in apele Libiei

UPDATE:  

Marinarul roman care a murit dupa ce o racheta a explodat la bordul unei nave aflate in portul Derna din Libia era din Galati, avea 24 de ani si se afla la primul sau voiaj, vecinii tanarului spunand ca acesta era foarte fericit ca putea sa plece pe vas alaturi de tatal sau.

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Liber al Navigatorilor, nava care a fost atacata in portul libian Derna apartine companiei Aegean Marine Petroleum din Grecia, iar la bordul acesteia se aflau 21 de marinari filipinezi, trei greci si doi romani. In urma atacului, doi marinari, un grec și un roman, și-au pierdut viata.

Conform sursei citate, romanul avea 24 de ani si era la primul sau voiaj, indeplinind ”functia de OS (marinar) din martie 2014 de cand a fost ambarcat la bord”.

”Tatal lui, ofiter pe aceeasi nava, este in afara oricarui pericol. Nava se afla in rada Derna si urma sa faca operatiuni de incarcare/descarcare in portul din Libia”, se mai arata in comunicatul citat. Nava este un tank pentru produse petroliere construita in anul 1991.

 

UPDATE:  

                 MAE confirma moartea unui roman, membru al echipajului aflat la bordul petrolierului atacat in apele libiene. 

Doi membri ai echipajului petrolierului, un grec si un roman, au fost ucisi si alti doi au fost raniti, intr-un atac aerian al fortelor armate libiene asupra acestei nave prezentate ca fiind "suspecta", la intrarea in portul Derna.

"O nava suspecta a fost bombardata duminica de fortele aeriene libiene", a declarat un purtator de cuvant al comandamentului fortelor libiene, colonelul Ahmed Mesmari. El a explicat ca echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi perchezitionat inainte de a intra in port.

Dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo, sub pavilion liberian, 21 sunt filipinezi, trei greci si doi romani.

Atacul a avut loc "in cursul serii", a precizat Paza de Coasta elena, adaugand ca petrolierul efectua o cursa interna si era ancorat, avand 1.600 de tone de petrol in rezervoare.

"Au fost date ordine navei sa se opreasca imediat ce s-a apropiat de portul Derna, pentru a verifica daca avea sau nu la bord arme si munitii destinate extremistilor care controleaza orasul, dar echipajul nu s-a supus, ceea ce l-a facut suspect in fata armatei, care lupta impotriva terorismului", a afirmat colonelul Mesmari.

"Grecia condamna in termenii cei mai fermi cu putinta atacul aerian neprovocat si las" asupra petrolierului Araevo, a reactionat Ministerul grec al Afacerilor Externe.

"Nava, potrivit informatiilor companiei maritime, a fost inchiriata de compania de stat libiana National Oil Corporation (NOC) si efectua de multi ani cursa Marsa El Brega - Derna, fara probleme", a precizat ministerul intr-un comunicat.

"Guvernul grec va lua toate masurile necesare in fata autoritatilor libiene - in pofida situatiei instabile - pentru a ajuta ancheta privind circumstantele acestui eveniment tragic, identificarea si pedepsirea autorilor atacului", a adaugat ministerul.

Un petrolier care are la bord inclusiv trei marinari romani a fost vizat de un "atac militar aerian de origine necunoscuta" in portul Derna, fief islamist din estul Libiei.

Anuntul a fost facut de paza de coasta greaca, care a precizat ca doi membri ai echipajului au murit, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Una dintre victime este un grec in varsta de 29 de ani, in timp ce nationalitatea celeilalte nu a fost precizata. Bombardamentul s-a soldat si cu doi raniti dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo ce naviga sub pavilion liberian, potrivit aceleiasi surse.

Atacul a avut loc "in cursul serii", a precizat paza de coasta, adaugand ca petrolierul efectua o cursa interna si era ancorat cu 1.600 de tone de petrol in rezervoare in momentul in care a fost atacat.

Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci si trei romani. Libia a plonjat in haos de la inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi dupa opt luni de conflict, in 2011.

Controlata de militii, tara este condusa de doua Parlamente si doua Guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

left